För hyresgäster

Service

Skövde

Falköping

Jönköping

Övriga frågor

Om ditt boende​​

Här nedan har vi samlat viktig information som rör ditt boende och vårt hyresförhållande.

SBK följer hyreslagen. Du som har förstahandskontraktet har rätt till att hyra ut i andra hand om du har ett giltigt skäl, till exempel studier, arbete på annan ort eller militärtjänstgöring. SBK måste godkänna din ansökan om andrahandsuthyrning. Vi godkänner andrahandsuthyrning i upp till ett år, med ett halvår i taget.

Du får inte ta ut högre hyra än den du själv betalar, men om lägenheten är möblerad får du göra ett tillägg på hyran med högst 15 procent. Om el, bredband eller liknande ingår kan andrahandshyresgästen också få betala för det. Ni bör ha varsin hemförsäkring under uthyrningsperioden.

Du som förstahandshyresgäst har alltid ansvar för att hyran kommer in i tid och att din andrahandshyresgäst följer våra trivselregler. Om det uppstår problem med din hyresgäst kan det leda till att du förlorar ditt förstahandskontrakt och båda tvingas flytta.

Om du hyr ut din lägenhet i andra hand utan tillstånd eller om du tar ut för hög hyra riskerar du, förutom att förlora ditt förstahandskontrakt, även böter eller fängelse i högst två år.

Din andrahandshyresgäst får aldrig ta över förstahandskontraktet.

Observera att vi har en handläggningstid för godkännande av andrahandsuthyrning på upp till två månader.

 • Som hyresgäst har du ansvar för att sköta och vårda din lägenhet. Du behöver aldrig betala för fel eller brister som beror på normalt slitage eller ålder. Däremot måste du betala för överslitage eller skadegörelse i lägenheten. Du kan också bli skyldig att betala om du inte anmält ett fel eller brist som leder till en större skada.

  Exempel på överslitage och skadegörelse

  • Om du har spräckt spishällen
  • Om du har förstört eller skadat en skåpslucka
  • Om du har målat, tapetserat eller snickrat på ett sätt som inte är hantverksmässigt

  Genom att ta hand om din bostad kan du förhindra att fel uppstår. Här kommer några förslag:

  Badrum

  • Endast toalettpapper får spolas ned i toaletten. Kattsand, cigarettfimpar, mensskydd och så vidare ska kastas i brännbart. Gamla mediciner lämnas in till närmaste apotek. Rengöringsprodukter, kemikalier m.m. ska lämnas till återvinningscentral som farligt avfall.
  • Om vattnet rinner undan dåligt i handfatet ska du själv kontrollera silen och vattenlåset innan du du gör en serviceanmälan. Om vattnet rinner undan dåligt kan du använda en vaskrensare och pumpa i silen. 
  • Om det blir stopp i golvbrunnen bör du själv prova att rensa bort hår och annat skräp under gallret i golvbrunnen innan du gör en felanmälan.
  • För att undvika att förstöra avloppsrören och vår miljö ska du inte använda kaustiksoda för att lösa proppar.

  Kök

  • För att fläkten ska fungera så bra som möjligt bör du rengöra fläktfiltret minst en gång i månaden. Du kan till exempel lägga det i hett vatten och diskmedel över natten. Spola sedan ur ordentligt.
  • Matoljor, som använd frityrolja och så vidare får inte hällas ut i avloppet, eftersom oljan stelnar i rören och orsakar stopp. Häll istället i oljan i ett tomt mjölkpaket eller liknande, sätt på korken och sortera som brännbart.
  • Kaffesump sorteras som matavfall.

  El

  • Om strömmen i lägenheten inte fungerar bör du först kontrollera säkringarna, innan du gör en felanmälan.
  • Glödlampor och lysrör får inte kastas i soporna. De ska sorteras som ljuskällor i soprum eller lämnas till återvinningscentral.

  Lås

  • Om fönstervreden eller låset till balkongdörren är tröga kan du smörja dem själv med låsolja.

   

  Tips

  https://www.youtube.com/ kan du hitta information från Sveriges Allmännytta om hur du t. ex. byter lampa i ugnen, fläkten och kylen och hur du avfrostar frysen. Filmerna visar hur du som bor i lägenhet kan klara saker på egen hand. Filmerna är textade på svenska, engelska, arabiska och somaliska.

Som hyresgäst hos oss förbinder du dig till att ha en gällande hemförsäkring under hela hyrestiden. Hemförsäkringen skyddar dig och dina saker, men kan också hjälpa dig om du råkar orsaka en större skada i huset, som en vattenläcka. Vid andrahandsuthyrning bör både förstahandshyresgästen och andrahandshyresgästen ha hemförsäkring.

Källsortering är en lagstadgad skyldighet, sortera därför ditt avfall i soprummet. Transportera farligt avfall och grovsopor till närmaste återvinningscentral.

För att få byta lägenhet med någon annan måste du ha haft ett förstahandskontrakt i din nuvarande lägenhet hos SBK i minst ett år. Både du och den du vill byta med ska ha beaktansvärda skäl till att flytta. Garage och parkeringsplatser ingår inte i ett direktbyte. Den du byter med får inte ha några betalningsanmärkningar.

SBK måste alltid godkänna ett lägenhetsbyte. Du övertar lägenheten i befintligt skick. Om du deltar i ett byte utan vårt godkännande förlorar du ditt kontrakt. Det får inte heller förekomma betalning för kontrakt i samband med lägenhetsbyte. Otillåten ersättning i samband med bostadsbyte är olagligt och straffbart och leder till uppsägning av ditt hyreskontrakt. 

När bytet godkänts får ni ett beslut med ett datum då era nya avtal börjar gälla. Därefter kan ni skriva på era nya kontrakt och bestämma när ni ska flytta. Det tar cirka tre månader att byta lägenhet efter det att ansökan har kommit till SBK.

Rökning är inte tillåten i din lägenhet. Om du röker i din lägenhet och lukten sätter sig i väggarna får du bekosta sanering den dag du flyttar ut. Rökning är heller inte tillåten i husens gemensamma utrymmen, som trappuppgångar och tvättstugor. 2019 skärptes lagen kring rökning på allmänna platser, vilket innebär rökförbud på bland annat lekplatser och utanför lokaler dit allmänheten har tillträde. Ta också hänsyn om du röker på balkongen eller på andra platser utomhus, så att röken inte stör grannarna.

Trivselregler

När många personer bor nära varandra är det extra viktigt att visa hänsyn. För att alla hyresgäster ska veta vad som gäller i SBKs hus har vi satt upp gemensamma trivselregler. Vi förväntar oss också att du vårdar din lägenhet, tar ansvar för de gemensamma utrymmena utomhus och inomhus, och att du felanmäler eventuella fel.

SBK ansvarar för de gemensamma utrymmena i och kring husen, men vi förväntar oss att du som är hyresgäst hos oss också bidrar till en ren och trivsam miljö. Det innebär att du ska ta hänsyn till dina grannar, röka på ordentligt avstånd från huset, plocka upp ditt och andras skräp och slänga det i närmsta papperskorg. Det gäller även fimpar och snuspåsar, som inte hör hemma i naturen. Gör en felanmälan om du hittar något som inte fungerar som det ska där du bor. Tack för ditt samarbete!

För att alla ska kunna glädjas åt härliga sommarkvällar, grilla med hänsyn!

 • På terrasser och balkonger är det grillförbud.
 • På gemensamma ytor och gårdar får grill användas på anvisad plats.

Tänk på att hålla ordentlig uppsikt över grillen med tanke på barn och husdjur, att inte störa andra genom att sprida os in i bostäder och att ha behörigt avstånd till lättantändligt material. Avsluta din grillning på ett säkert sätt: glöd kan finnas kvar i upp till ett dygn. Du som grillar ansvarar naturligtvis för att städa undan när ni är klara.

Du som ägare är ansvarig för dina husdjur. Se till att de inte förorenar de gemensamma utrymmena – utomhus och inomhus. Hundar ska vara kopplade när de vistas i och kring husen. Skällande hundar kan räknas som en allvarlig störning. Kattägaren är ansvarig för sin katt även om den släpps ut. Katter får inte vara lösa i trapphus.

Visa hänsyn till dina grannar under alla tider på dygnet. Det är särskilt viktigt att inte spela hög musik, borra eller på andra sätt göra höga ljud mellan klockan 22.00 på kvällen och 7.00 på morgonen. Om det är bråk hos grannen, ring kommunen och gör en orosanmälan eller ring 112 vid akut läge.

Information om hur tvättid bokas finns i respektive fastighet. Följ ordningsreglerna som finns uppsatta och håll rent efter dig. Lämna tvättstugan så som du vill möta den när du själv tvättar. 

Rökning är inte tillåten i husens gemensamma utrymmen, som trappuppgångar och tvättstugor. 2019 skärptes lagen kring rökning på allmänna platser, vilket innebär rökförbud på bland annat lekplatser och utanför lokaler dit allmänheten har tillträde. Ta också hänsyn om du röker på balkongen eller på andra platser utomhus, så att röken inte stör grannarna.

Om du röker i din lägenhet och lukten sätter sig i väggarna får du bekosta sanering den dag då du flyttar ut.

Hyresgäst hos oss

Här har vi samlat svar på alla vanliga frågor som vi brukar få.
Om du inte hittar informationen du söker är du välkommen att kontakta oss.

Fel som inte kan vänta till nästa vardag utan måste åtgärdas omedelbart, till exempel en vattenläcka som kan skada huset, ska rapporteras på telefonnummer enligt felanmälan på respektive ort, oavsett tid på dygnet. 

Icke akuta fel ska felanmälas och kommer att åtgärdas under kontorstid.

Vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö, ring genast 112.

Du får inte lov att hyra ut din lägenhet utan SBKs medgivande. Kontakta oss om du behöver hjälp med detta.

Genom att ge ditt medgivande till SKB att vi får dra hyran direkt från ditt konto varje månad, så kallat autogiro, minskar du risken att missa en inbetalning. Kontakta oss om du behöver hjälp med detta.

Observera att nyligen registrerad ansökan om autogiro först gäller vid nästa avisering. 

Om du har tappat bort din hyresavi kan du höra av dig till oss. Det är alltid ditt ansvar som hyresgäst att betala hyran i tid, oavsett om avin har kommit bort. Du kan förenkla för dig själv genom att skaffa autogiro, som du kan läsa mer om under rubriken autogiro på den här sidan.

Du har ansvar för skötseln av din balkong/uteplats. 

Vi erbjuder olika bredbandslösningar beroende på fastighet. Kontakta oss för att få reda på vad som gäller för just din fastighet. Nedan gäller för respektive bredbandsleverantör:

Com Hem

Telia 

Ta reda på vem som äger nätet i ditt område här.

Du väljer själv elleverantör och du kan enkelt byta genom att teckna avtal med en annan leverantör. Vi rekommenderar att du väljer en leverantör som erbjuder el enbart från förnybara energikällor. Glöm inte att avsluta ditt gamla elabonnemang.

Med små och enkla medel kan energiåtgången i din lägenhet minska. Du gör både din egen ekonomi och klimatet en tjänst. Tillsammans kan vi göra en stor skillnad för framtiden.

– Var sparsam med varmvatten. Felanmäl droppande kranar. Diska inte under rinnande vatten, duscha rimligt länge. Fyll alltid tvättmaskinen och ha en så låg temperatur som möjligt.

– Stäng av tv, dator och annan elektronik helt när du inte använder dem. Annars drar de onödig el i standby-läge.

– Använd LED-lampor. Släck ljuset efter dig, använd gärna ljus- eller rörelsesensorer.

– Vädra snabbt med korsdrag, i stället för att låta fönster stå på glänt.

– Använd vattenkokare och mikrovågsugn hellre än spisplattor och vanlig ugn. Se till att kastrullerna har plan botten, använd lock när det är möjligt. Frosta av frysen regelbundet, tina fryst mat i kylen över natten. Lagom temperatur i frysen är minus 18 grader, i kylen bör du ha 4–5 grader.

Grundregeln är att man aldrig får störa sina grannar, men om man har goda relationer brukar de flesta ha överseende med fester då och då. Berätta för dina grannar om du planerar att ha fest. Säg vilken tid du räknar med att festen ska vara slut och det ska vara tyst i huset. Om grannarna godkänner detta ska du ge dem dina kontaktuppgifter så att de kan höra av sig om de blir störda. Be dina gäster att vara tysta i trappuppgången och utanför huset när de går hem. 

Vid inflyttning får du ett informationsblad alt. en informationspärm som du kan gå igenom i lugn och ro. I samband med utflyttning får du en informationsbroschyr som berättar vad du behöver göra innan du ska flytta. 

Du som har ett förråd har ansvar för skötsel av det.

SBK har ibland extra förråd att hyra ut. Kontakta oss för mer information. 

När du hyr av SBK, är bostadssökande, samarbetar med oss, blir anställd av oss eller är aktieägare hos oss, behandlar vi dina personuppgifter i enlighet med Dataskyddsförordningen, GDPR. Dataskyddsförordningen finns för att skydda dig, så att dina personuppgifter inte används på fel sätt. Personuppgifter hanteras så länge det är nödvändigt för att kunna fullfölja uppdrag och avtal eller uppfylla lagkrav därefter raderar vi dem.

Grilla med förstånd och ta hänsyn till grannar, så att de inte störs av rök och matos. Av säkerhetsskäl är det förbjudet att grilla på balkonger och altaner. Du som grillar har ansvar för att städa efteråt.

Som hyresgäst hos oss förbinder du dig att ha en gällande hemförsäkring under hela hyrestiden. En hemförsäkring täcker mer än bara dina saker, till exempel om du skulle råka orsaka en vattenskada eller eldsvåda i huset där du bor.

Du som ägare är ansvarig för dina husdjur. Se till att de inte förorenar de gemensamma utrymmena, utomhus och inomhus. Hundar ska vara kopplade när de vistas i och kring husen. Skällande hundar kan räknas som en allvarlig störning. Kattägaren är ansvarig för sin katt även om den släpps ut. Katter får inte vara lösa i trapphus.

Hyresförhandlingar sker årligen. Som hyresgäst får du information om när det är dags, både inför förhandling, höjning och eventuell retroaktiv debitering.

Om du inte betalar din hyra i tid går ärendet efter några dagar direkt till inkasso, vilket medför extra avgifter. Du får alltså inte någon påminnelse från oss först. När hyran har gått till inkasso ska all betalning och kontakt ske via dem. Upprepade sena hyresinbetalningar kan leda till uppsägning av ditt hyreskontrakt.

Har du nytt telefonnummer eller ny e-post är det viktigt att du hör av dig till oss, så att vi kan komma i kontakt med dig om vi behöver det.

 

 

Vi på SBK vill göra det så lätt för dig som möjligt att få svar på dina frågor. Om du vill komma i kontakt med oss är du välkommen att höra av dig. 

Alla ska källsortera enligt lag, men förutsättningarna varierar från kommun till kommun. SBK försöker alltid erbjuda så bra källsortering som möjligt i soprummen. Transportera farligt avfall och grovsopor till närmaste återvinningscentral.

Visa hänsyn till dina grannar under alla tider på dygnet. Det är särskilt viktigt att inte spela hög musik, borra eller på andra sätt göra höga ljud mellan klockan 22.00 på kvällen och 7.00 på morgonen. 

För att få byta lägenhet med någon annan måste du ha haft ett förstahandskontrakt i din nuvarande lägenhet hos SBK i minst ett år. Både du och den du vill byta med ska ha beaktansvärda skäl till att flytta. Garage och parkeringsplatser ingår inte i ett direktbyte. Den du byter med får inte ha några betalningsanmärkningar.

SBK måste alltid godkänna ett lägenhetsbyte. Du övertar lägenheten i befintligt skick. Om du deltar i ett byte utan vårt godkännande förlorar du ditt kontrakt. Det får inte heller förekomma betalning för kontrakt i samband med lägenhetsbyte. Otillåten ersättning i samband med bostadsbyte är olagligt och straffbart och leder till uppsägning av ditt hyreskontrakt. 

När bytet godkänts får ni ett beslut med ett datum då era nya avtal börjar gälla. Därefter kan ni skriva på era nya kontrakt och bestämma när ni ska flytta. Det tar cirka tre månader att byta lägenhet efter det att ansökan har kommit till SBK.

Som hyresgäst är du skyldig att vårda och ta hand om din lägenhet. Om något inte fungerar som det ska kan du göra en felanmälan eller kontakta oss på kundtjänst.

Du kan bli skyldig att betala ”onormalt slitage” den dagen du flyttar ut. Du får inte bygga om, sätta upp balkongskydd, markis, parabolantenn eller liknande utan SBKs medgivande.

Mata inte fåglar och andra djur från balkonger eller utanför huset, eftersom det kan locka skadedjur.

Extranycklar beställs av SBK och betalas av dig.

Om du blir utelåst måste du själv kontakta och bekosta låssmed. Det är en god idé att förvara en extranyckel hos en granne eller vän som bor i närheten. Borttappad eller stulen nyckel ska felanmälas och kan leda till låsbyte.

Du ska alltid göra en orosanmälan om du misstänker att barn far illa i sin hemmiljö – det är du skyldig till enligt lag. Du kan välja att vara anonym. Vid akuta situationer eller om barn är närvarande vid ett allvarligt bråk ska du ringa polisen på 112.

 

Vi tillåter inga utomhuspooler. 

Om du föredrar att renovera själv sker det på din egen bekostnad. Renoveringen ska vara professionell och förändringen ska vara ”normal”. Om du väljer ovanliga tapeter, färger eller annat som avviker, eller om renoveringen inte är ordentligt utförd, kan du bli skyldig att återställa i samband med utflyttning. Planlösningen får inte ändras utan SBK medgivande.

Om du önskar en bedömning gällande renovering av din lägenhet, vänligen kontakta oss.

Rökning är inte tillåten i lägenheten eller husens gemensamma utrymmen, som trappuppgångar och tvättstugor. 2019 skärptes lagen kring rökning på allmänna platser, vilket innebär rökförbud på bland annat lekplatser och utanför lokaler dit allmänheten har tillträde. Ta också hänsyn om du röker på balkongen eller på andra platser utomhus, så att röken inte stör grannarna. Tänk också på att cigarettrök kan spridas i huset via köksfläkt och ventilationssystem.

Om du röker i din lägenhet och lukten sätter sig i väggarna får du bekosta sanering den dag då du flyttar ut.

Om du upptäcker skadedjur eller ohyra i din lägenhet eller i huset där du bor ska du kontakta vår skadedjurssanerare. För Skövde gäller Länsförsäkringar Skaraborg med telefonnummer 0500-77 70 00. Boende på Humlevägen och Örbäcksvägen gäller Anticimex med telefonnummer 0752-45 10 00.
För Jönköping gäller telefonnummer 0101-729 729 

SBK ansvarar i de flesta fallen för att skotta snö och bekämpa halka kring våra fastigheter – om inte annat är specificerat i hyresavtalet. Så snart snön har lagt sig går vi ut och börjar röja, men eftersom vi har många hus kan det dröja innan vi är klara. Vi ber om förståelse för att vi inte kan jobba överallt samtidigt och uppmanar våra hyresgäster att ta det försiktigt under tiden.

Om något oförutsett uppstår vid din fastighet på grund av vädret, till exempel plötslig blixthalka eller farliga istappar, ber vi dig göra en serviceanmälan så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss hjälpa dig!

Rensa själv i första hand. Om det inte hjälper ska du göra en felanmälan. Endast toalettpapper får spolas ner i din toalett. Våtservetter, mensskydd, matolja, kattsand, snus och cigarettfimpar ska läggas i brännbart restavfall. Mediciner ska lämnas in till apotek.

Studsmatta får sättas upp på egen inhägnad uteplats. Du är då själv ansvarig för utrustningen och säkerheten.

Ta alltid hänsyn till dina grannar och var extra noga mellan kl 22.00 och 07.00. Om du blir störd av din granne, försök i första hand ta kontakt och hitta en lösning. Upprepade störningar kan leda till uppsägning av lägenhetskontrakt.

Små svarta prickar, som till exempel kan komma i badrummet eller kring fönster. För att undvika svartmögel ska du hålla rent och låt luftventilerna vara öppna. Låt badrumsdörren stå på glänt medan ytorna torkar efter dusch.

För lättare upphängningar är det sällan nödvändigt att borra i väggen. I gipsväggar räcker det med att slå i en spik snett nedåt. För betongväggar kan du använda en plastkrok som fästs med tre eller fyra tunna spikar. När du undviker att borra i väggarna blir det också mindre att återställa den dagen då du flyttar ut.

Enligt hyreslagen skall inomhusvärmen ligga på minst 18 grader. I SBKs lägenheter ska temperaturen ligga kring 20 grader, mätt mitt i rummet. Uppvärmningen i våra hus styrs av utetemperaturen. Vid väderomslag kan temperaturen sjunka lite under några dagar.

Trapphus är, liksom källar- och vindsgångar, utrymningsväg vid till exempel brand och ska därför alltid vara fria från cyklar, barnvagnar och liknande.

Observera också att inga lösa husdjur får vistats i trapphus. Entrédörren får inte ställs upp utan ska alltid vara stängd.

Information om hur tvättid bokas finns i respektive fastighet. Följ ordningsreglerna.

Se ditt hyreskontrakt för information om uppsägningstid. I normalfallet gäller tre kalendermånader, tre månader från nästkommande månadsskifte. Undantag kan göras vid dödsfall, då en kalendermånad efter det att informationen har nått SBK, erbjuds.

Uppsägning sker genom brev eller mejl. Alla som står på kontraktet måste skriva under uppsägningen.